miércoles, 11 de agosto de 2010

Llàgrimes de Sant Llorenç

Ja sabeu que al voltant del 12 d’agost toca mirar el cel de nit. Aquests dies la Terra està interceptant la pols del cometa Swift-Tuttle que va ser observat el 1862 i el 1992. Quan aquestes restes del cometa entren en contacte amb l’atmosfera de la Terra es cremen i donen lloc a les conegudes estrelles fugaces que en aquestes dates s’anomenen Llàgrimes de Sant Llorenç o Perseides.

Les Llàgrimes de Sant Llorenç es poden veure uns quants dies abans i després al voltant del dia 12 o 13 d’agost que sol ser quan se'n produeix al màxim. Entre el 8 i el 15 d’agost són bons dies per observar amb certes garanties aquest fenomen.

Segons la SOMYCE (Sociedad de Observadores de Meteoros y Cometas de España), aquest any el màxim es donarà entre la 1 h i 30 minuts de la matinada del 12 al 13 d’agost i les 4 h de la matinada del dia 13.

Nova aplicació al blog

A l'apartat de valors actuals (dreta del blog) s'han afegit els valors actuals d'una estació d'alta muntanya. En aquest cas em triat l'estació de Setcases. Ara podeu comparar les diferències meteorològiques actuals entre dues estacions gironines ben diferents. Per veure sense problemes la velocitat del vent només cal que us poseu sobre d'aquesta i feu un clic. Automàticament la imatge s'ampliarà. Esperem i desitgem que funcioni correctament.

Salutacions,

S'acosten tempestes!

A partir d'aquesta tarda i sobretot demà i divendres les tempestes ens visitaran. L'entrada de vents del nord juntament amb la temperatura elevada i la humitat que estem tinguent farà que tot plegat sigui un coctel de tempestes. Seran en alguns casos molt intenses, però cal dir que seran molt irregulars.

A hores d'ara ja s'estan reproduïnt. Estan concentrades cap a les comarques del Ripollès i de la Garrotxa. Sembla que volen baixar cap a comarques més pròximes (Pla de l'Estany, La Selva i Gironès). De moment podem destacar Olot amb 6,3 mm.

Aquestes tempestes com es pot apreciar a la imatge del radar son molt intenses (nuclis vermellosos).

Veurem com acaba tot plegat. Seguirem la situació.