viernes, 24 de febrero de 2012

Foto del dia



Preciosa fotografia realitzada des de Vilamalla. Al fons el Canigó ben nevat. La diferència entre la neu que hi ha al Pirineu Occidental i la que hi ha al Pirineu Oriental és abismal.

El Servei Meteorològic de Catalunya i l'Ajuntament de Vic inauguren una estació meteorològica automàtica (EMA)

El Servei Meteorològic de Catalunya i l'Ajuntament de Vic inauguren una estació meteorològica automàtica (EMA)

L’equipament, instal·lat a Vic, es va posar en funcionament el passat 22 de desembre i a partir d’aquell dia ja es poden consultar al web del SMC les dades meteorològiques.

La inauguració tindrà lloc el pròxim dilluns, 27 de febrer a les 13.00h.


El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), adscrit al Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, té una nova Estació Meteorològica Automàtica (EMA) al terme municipal de Vic (Osona) des del passat 22 de desembre. La instal·lació d’aquesta EMA, gestionada pel SMC, s’ha dut a terme per satisfer la necessitat de dades meteorològiques a les capitals de comarca. La seva ubicació i representativitat també permet donar resposta a les necessitats pròpies del SMC.
A quest nou equipament disposa de sensors d’interès meteorològic per a la mesura de la temperatura, la humitat relativa de l’aire i la precipitació.

Les dades subministrades per tots aquests sensors s’enregistren cada 30 minuts, i s’envien a la seu central del SMC cada mitja hora a través de comunicació mòbil GSM/GPRS. Tot seguit, els valors s’emmagatzemen a la base de dades del SMC i se sotmeten als diversos controls de qualitat establerts.


Tota la informació d’aquesta estació es pot consultar a la pàgina web del SMC: www.meteo.cat.


La Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA)

La nova estació, amb el nom de Vic [XO], quedarà integrada a la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) que gestiona el Servei Meteorològic de Catalunya, la qual passarà a disposar de 169 EMA equipades amb sensors que mesuren les principals variables meteorològiques a nombrosos indrets del país. Les dades proporcionades pels equipaments s’incorporen a una base de dades que permet realitzar tasques de vigilància meteorològica i estudis climàtics.

L’acte comptarà amb la presència de l’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal, i del director del Servei Meteorològic de Catalunya, Oriol Puig.