sábado, 3 de diciembre de 2011

Mapes climàtics del Novembre 2011




A la meitat est de Catalunya ha estat el novembre més plujós des de l'any 1983

A la meitat est de Catalunya ha estat el novembre més plujós des de l'any 1983


El Servei Meteorològic de Catalunya qualifica el mes de novembre de 2011 com a càlid a gran part del país, i fins i tot molt càlid a gran part del Prepirineu, l’Altiplà Central, la Catalunya Central i punts de la comarca del Segrià.

Pluviomètricament, el novembre ha estat molt plujós a gran part del país, si bé s’ha de qualificar com a plujós al Pirineu i Prepirineu Occidental, el delta de l’Ebre, extrem més occidental de les comarques del Segrià i de la Terra Alta, punts del litoral i prelitoral sud i de la serra del Garraf. El novembre ha estat normal a la vall superior del riu Segre.

Destaca la precipitació recollida al Montseny, on s’han superat els 540 mm a l’EMA de Puig Sesolles (el Vallès Oriental), rècord de precipitació per a un mes de novembre des de que es disposa de dades a la zona (la sèrie del Turó de l’Home va començar a registrar l’any 1933 fins a l’any 2003). A més, tenint en compte aquesta informació, el novembre d’enguany és el tercer mes més plujós de tota la sèrie, només superat per l’octubre de 1965 i el desembre de 1971.

Pel que fa a la temperatura, el mes de novembre ha estat càlid a gran part del país, i fins i tot molt càlid a gran part del Prepirineu, l’Altiplà Central, la Catalunya Central i punts de la comarca del Segrià. Aquesta situació ha estat deguda pels fluxos del sud i de l’est que han acompanyat a les pertorbacions que han afectat el país i que arrossegaven masses d’aire relativament càlides procedents de baixes latituds. Malgrat l’abundant nuvolositat que ha afectat el país durant gran part del mes, mantenint la temperatura màxima en uns valors dins de la normalitat, aquests fluxos càlids del segon i tercer quadrant no han permès una baixada eficient dels valors nocturns i, per tant, la temperatura mínima ha estat molt per sobre dels valors que s’esperen normals per a l’època de l’any.

Font: Servei Meteorològic de Catalunya