miércoles, 1 de febrero de 2012

Gener sec i fred

El gener ha estat sec a gran part del territori i fred a les fondalades de l'interior
El Servei Meteorològic de Catalunya qualifica el mes de gener de 2012 com a càlid a gran part del país, a excepció del tram mig del riu Segre, la plana de Lleida, Catalunya Central, fondalades de l’Alt Berguedà i de la Val d’Aran, la conca de Tremp, i a àmplies zones del quadrant nord-oriental on el mes ha estat normal o fred.
Pluviomètricament, el gener ha estat sec o molt sec a gran part del país, a excepció del delta de l’Ebre i massís del Port, on el gener s’ha presentat normal i, fins i tot, plujós.
De manera semblant al que va passar durant el desembre passat, els totals pluviomètrics del mes de gener han estat escassos i amb una anomalia tèrmica positiva a gran part de Catalunya, a excepció de les planes i fondalades de l’interior on aquesta anomalia ha estat negativa per la presència de boires. Aquest fet queda explicat per la configuració sinòptica que ha predominat al llarg del mes: una ondulació del corrent en jet en els nivells mitjos de la troposfera causada per la presència d’una dorsal que afectava gran part de l’oest del continent europeu, estabilitzant l’atmosfera i forçant que les pertorbacions s’escolessin cap a l’est del continent. La situació quedava reforçada per la presència d’un potent anticicló en superfície amb pressions que arribaven a superar els 1030 hPa. Amb aquesta configuració, les boires a l’interior del país, moltes vegades gebradores per la presència d’aire fred en els nivells més baixos de la troposfera, i la inversió tèrmica, temperatura més baixa a les valls que als cims de la muntanya, han estat els fenòmens més rellevants del mes.

D’aquesta manera, el mes de gener ha estat normal o fred (Figura 1) al tram mig del riu Segre, la plana de Lleida, Catalunya Central, la conca de Tremp, fondalades de l’Alt Berguedà i la Val d’Aran i a àmplies zones del quadrant nord-oriental, mentre que ha estat càlid a la resta del territori. El mes s’ha de qualificar de molt càlid (anomalies de temperatura per sobre dels 3 ºC) a les parts més elevades del Berguedà, de la Cerdanya i del Solsonès. La taula següent mostra les anomalies positives més significatives (diferències de la temperatura mitjana mensual de gener respecte a la mitjana climàtica mensual del mes de gener pel període de referència 1961-1990) a les EMA gestionades pel SMC. Aquestes s’han donat a les parts més elevades del Pirineu, del Prepirineu i de la Serralada Litoral i Prelitoral.


Pluviomètricament, el mes de gener ha estat sec o molt sec a gran part del país Figura 2), a excepció del delta de l’Ebre i el massís del Port, on el gener s’ha presentat normal i, fins i tot, plujós. El bloqueig anticiclònic que ha afectat Catalunya durant gran part del mes ha inhibit el pas de pertorbacions importants. De totes maneres, cal remarcar els següents aspectes:

- Entre els dies 16 i 17 una baixa ubicada al sud de la Península Ibèrica va donar precipitacions al litoral i prelitoral de Catalunya, si bé les quantitats més importants es van concentrar fonamentalment a l’extrem sud del país, tal com mostren les següents quantitats registrades a les Estacions Meteorològiques Automàtiques (EMA) gestionades pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC): PN dels Ports (el Baix Ebre), 68,4 mm; Alcanar (el Montsià), 46,2 mm; i finalment, 45,6 mm registrats a Mas de Barberans-Abocador (el Montsià)


- Entre els dies 27 i 29 una pertorbació freda va afectar Catalunya comportant precipitacions, que si bé aquestes van ser gairebé generals, les quantitats més importants es van concentrar a l’extrem nord-occidental del territori. L’aire molt fred que acompanyava a la baixa va comportar un descens significatiu de la temperatura. D’aquesta manera, es va superar el llindar 1 de Situació Meteorològica de Risc (SMR) per fred a punts de les comarques del Baix Penedès, la Noguera i el Segrià. Les precipitacions més significatives registrades a les EMA gestionades pel SMC van ser les següents: 52,7 mm a Certascan (2.400 m) a la comarca del Pallars Sobirà; 41,7 mm al Lac Redon (2.247 m) a la comarca de la Val d’Aran; i 38,5 mm a Sasseuva (2.228 m) a la comarca de la Val d’Aran. A més, la baixada de la temperatura va comportar que la precipitació fos en forma de neu a cotes baixes, especialment del quadrant nord-est del país. La nevada va ser destacada a la banda més occidental del Pirineu tal com indiquen els 80 cm del Lac Redon (2.247 m), els 56 cm mesurats a Certascan (2.400 m) o els 31 cm de Vielha e Mijaran (la Val d’Aran).

No hay comentarios:

Publicar un comentario