domingo, 29 de enero de 2012

Molta fred i nevades a cotes baixes!

Al llarg de la tarda d’ahir dissabte també hi va haver precipitacions, menys destacables, que van afectar al nord-est del país, amb una cota de neu que va anar baixant progressivament fins els 600 metres. Aquesta matinada i matí s’han produït algunes noves precipitacions febles i aïllades a l’extrem nord de l’Empordà que han estat en forma de neu per sobre dels 400 metres, tot i que aquesta cota puntualment ha arribat a baixar fins els 200 metres.

La predicció per la resta de diumenge indica que les precipitacions al vessant nord del Pirineu continuaran, per bé que amb feble intensitat i amb tendència a fer-se més disperses i a desaparèixer a partir del vespre. A la meitat nord del litoral i del prelitoral encara són possibles alguns ruixats febles i molt aïllats que serien en forma de neu per sobre dels 300 o 400 metres, tot i que a l’extrem nord de la zona la cota novament pot baixar de manera puntual fins els 200 metres.

Demà dilluns el cel quedarà més asserenat i no s’esperen precipitacions. Les temperatures mínimes tocaran fons, amb un ambient matinal molt fred arreu del país. Les mínimes voltaran entre -1 i 4 ºC al litoral i als dos extrems del prelitoral, entre -6 i -1 ºC a la resta del prelitoral, i entre -9 i -4 C al Pirineu, al Prepirineu i a la depressió Central.


També serà remarcable el vent de component nord al nord del país, amb ratxes que avui diumenge podran superar els 90 km/h a cotes elevades del Pirineu, així com a l’Alt i al Baix Empordà, on es podran arribar a superar els 126 km/h. El vent afluixarà dilluns al matí. Com a conseqüència d’aquesta tramuntana s’alterarà considerablement l’estat de la mar a la costa Brava, amb onades que poden superar els 2,5 metres d’alçada a partir d’avui al vespre i al llarg de dilluns.

Amb aquesta predicció, el Servei Meteorològic de Catalunya té activats avisos de Situació Meteorològica de Risc per neu, vent i onatge.

La predicció a mitjà termini indica que la resta de la setmana entrant vindrà marcada pel pas d’un sistema frontal que creuarà de cara a dimarts, però que darrera seu portarà més aire fred i per tant una nova davallada de la temperatura a partir d’aleshores. A més, aquesta pertorbació portarà noves precipitacions al nord i est del país, amb una cota de neu que voltarà els 600 metres, tot i que podrà baixar fins els 400 metres a l’extrem nord-est del país.