lunes, 30 de enero de 2012

El SMC informa!

Setmana gèlida

Durant els propers dies es preveu una progressiva davallada de la temperatura, que acabarà essent molt acusada i tocarà fons durant el cap de setmana.

A causa de l’aire fred i a l’arribada d’algunes pertorbacions, es podrà tornar a veure neu a cotes baixes.

El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) informa al llarg dels propers dies un potent anticicló s’instal·larà a la zona escandinava i enviarà una massa d’aire molt fred a tota l’Europa Occidental. Els models meteorològics de mitjà termini indiquen que la baixada tèrmica serà progressiva fins el cap de setmana, quan tocarà fons.

Pel que fa a les precipitacions dels darrers dies, entre dissabte i diumenge ha nevat a molts punts del Pirineu, però la nevada més important s’ha produït al vessant nord a totes les cotes. Fora de la serralada pirinenca es van produir precipitacions disperses a la meitat est del país, amb una cota de neu que va començar al voltant dels 1000 metres dissabte al matí i va descendir fins els 400 metres a la nit. Durant la matinada i el matí de diumenge la cota de neu va caure fins els 200 metres, especialment a l’Empordà (per exemple Espolla). Aquestes precipitacions de neu a cotes baixes, però, van ser d’intensitat feble i molt aïllades.

A banda, la temperatura mínima d’avui dilluns ha estat molt baixa arreu de Catalunya, i les glaçades han estat fortes al Pirineu i Prepirineu, entre febles i moderades a la resta de l’interior i fins i tot se n’ha produït alguna de puntual al litoral. Durant el cap de setmana, la sensació de fred ha estat més acusada degut al fort vent de component nord, que ha bufat molt fort als cims del Pirineu i a l’Empordà, especialment diumenge.

La predicció indica que dimarts arribarà una nova pertorbació que donarà lloc a precipitacions entre febles i moderades al Pirineu a partir de migdia, amb una cota que voltarà els 1000 metres. A la tarda també són possibles algunes precipitacions febles i minses a l’extrem nord-est i, a causa de l’entrada d’aire fred, la cota de neu podria arribar a baixar puntualment en aquest sector fins els 400 metres.

Tot i que els models meteorològics a mitja termini encara divergeixen entre ells, indiquen l’arribada de noves precipitacions de cara dijous, quan es preveu que el fred sigui molt acusat i que, per tant, es podria veure neu a punts del Prelitoral i fins i tot del litoral. A banda, la injecció d’aire fred farà que la temperatura baixi fins a tocar fons el cap de setmana, quan es podran produir les temperatures més baixes del present hivern a molts punts de Catalunya.