viernes, 9 de marzo de 2012

Girona viu la tramuntana més forta dels últims set anys

a va oferir un tastet del que havia de venir a principis de setmana sobretot en alguns municipis de l'Alt i el Baix Empordà, i durant la jornada d'ahir el vent es va tornar a exhibir amb intensitat per tota la demarcació de Girona, un fet que en l'àmbit global no passava des del mes passat amb la ja famosa onada de fred siberiana. Les ratxes d'ahir van superar els 100 km/h en molts municipis com Portbou, on la màxima va ser de 135 km/h, Roses, (102 km/h), Castell d'Aro (100 km/h), i, sorprenentment, a Banyoles, amb una màxima de 103 km/h, un fet del tot inusual a la capital del Pla de l'Estany.

En principi, aquest episodi generalitzat de vent arreu de les comarques gironines tenia un període de caducitat d'un sol dia, és a dir que avui les ràfegues haurien de ser molt menys intenses o ja inexistents, segons explicaven ahir alguns dels meteoròlegs consultats.

El Servei Meteorològic de Catalunya informava ahir que les fortes ventades van ser provocades per una situació en la que Catalunya va quedar entremig de l'arribada d'un anticicló de l'Atlàntic i una àrea de baixes pressions al Mediterrani, fet que permet l'entrada d'un flux d'aire de component nord. En el moment que entra o se'n va l'anticicló, és normal que hi hagi ràfegues de vent, però un cop aquest se situï sobre el territori català, tal com està previst, la tramuntana deixarà de bufar amb força. Segons van afirmar, aquest tipus de fenomens són normals en una o dues ocasions a l'any, però sí que és més excepcional que s'hagin repetit amb tan sols un mes de diferència.

El meteoròleg gironí Gerard Taulé afirmava ahir també que "la tramuntana d'avui (ahir) és la més intensa a Girona des del febrer de 2005, i la ratxa máxima de vent ha assolit els 92 Km/h a Girona-Montjuïc". Segons indicava, a més, aquest febrer ha estat més ventós des de 1971 a l'Estartit amb una velocitat mitjana del vent de 32 Km/h, superant els 28 Km/h del febrer de 1999. Ambdós han estat dominats per la tramuntana i una precipitació molt minsa, 3,6 mm a Girona (2012) i inapreciable (1999).

Per la seva banda, el meteoròleg banyolí Enric Estragués recordava també que el fort vent d'ahir encara havia ressecat més la terra dels camps, fet que sumat a la manca de pluges i la poca humitat a les nits fa que els pagesos estiguin "realment desesperats perquè els cereals i les collites de primavera estan en perill de mort". A més, segons explicava, "els pronòstics indiquen que la primavera serà molt seca".

Una vuitantena d'avisos

Els Bombers de la Generalitat van rebre durant la jornada d'ahir prop de vuitanta trucades per atendre situacions relacionades amb les fortes ventades, tot i que cap va ser de gran incidència. A Sant Feliu de Buixalleu es va declarar un petit incendi que va ser controlat de seguida pels agents desplaçats fins la zona, i va cremar dues hectàrees de terreny. A Lloret també hi va haver un petit incendi a la urbanització Los Pinares El fort vent també va donar un ensurt a Mas Fumats, a Roses, on les guspires d'una radial van causar un foc petit dins un jardí que es va apagar ràpidament. També al mateix municipi, la tramuntana va malmetre ahir de nou l'edifici de Ca l'Anita, d'on es van despendre tres planxes de dos metres de la coberta. Cap al migdia es va donar l'alerta que s'havien desprès les peces i s'hi van desplaçar tècnics municipals, la Policia Local i els Bombers. Es va decidir retirar-les pel perill que s'acabessin de despendre. A Figueres, es va tallar a mig matí l'avinguda Vilallonga per una petita incidència en alguns elements de les façanes que s'havien despenjat. Al migdia, va ser al CEIP Carme Guash on es va demanar la presència dels Bombers. Aquests van obligar els escolars a quedar-se dins les aules mentre es retiraven tendalls del pati que el vent havia desengaxat dels suports.

A causa del fort vent, Renfe es va veure obligada a interrompre la circulació de la línia de Rodalies R3 entre Ribes de Freser i La Molina, i va activar un pla de transport alternatiu per carretera pels viatgers de la línia.

No hay comentarios:

Publicar un comentario